söndag 25 december 2011

God jul!

Nu är vi nyss hemkomna från Värmland och julfirande med Nicklas släkt plus Jennys mamma och bror som för första gången besökte Degerfors. Jättetrevligt och jätteskönt i vår nuvarande situation att slippa tänka på att julstöka. Detta är något vi normalt sett gör gärna och tidigt (första advent pyntas granen och den åker ut någon gång när den är stendöd sedan länge och Jennys mamma tjatat i åtminstone över en månad om att det är dags att slänga ut den), och har gjort tillsammans även när vi bodde i en 35 kvm stor etta, så det känns lite konstigt att för första gången inte ha en gran som pryder vardagsrummet. Men vi tröstar oss med att vi nästa år kommer ha julpynt och julkänsla så det står oss ut ur öronen i det nya huset! En extra bonus är också att vi ju kommer ha 20 cm mer takhöjd att spela på (eftersom nedervåningen har förhöjd takhöjd 2,6 m) så nu kanske vi får in kungsgranen utan att behöva ha den översta delen böjd mot taket..

Vi har även hunnit med att ta en sväng på mellandagsrean för att fynda vitvaror.. trodde vi i alla fall. Det visade sig att rean var rätt obefintlig på vitvaruavdelningen så vi kommer nog köpa det mesta via Fiskarheden i alla fall. Det blir bara någon tusenlapps skillnad mot de billigaste priserna på Prisjakt för de valen vi har gjort, och då slipper vi tänka på att frakta hem allt också.

Innan vi åkte hann Nicklas med att få upp panel på en stor del av garaget och snickarna hann klart med takläggningen, all stående panel och fönsterfoder på övervåningen. I mellandagarna tar de välbehövligt juluppehåll.

En god jul och ett gott nytt år från oss!


Taket på plats!

Garaget blir mer och mer färdigt på utsidan.



Fönster med foder och plåt på plats!

En tidig julklapp till en hobbysnickares trötta
och inflammerade arm - välbehövligt besök
hos naprapat inklusive lite akupunktur.

tisdag 20 december 2011

I nationens intresse

Igår så var jag (Nicklas) ensam ute på bygget då snickarna inte var på plats, det börjar närma sig jul och folk har ju en hel del annat för sig.

Jag fick på en del panel innan det var dags att åka hemåt och göra sig i ordning inför förhandsvisningen av I nationens intresse med Mikael Persbrandt. Måste säga att filmen var riktigt bra, ser verkligen fram emot de två nästkommande filmerna i trilogin. Har ni inget för er den 13:e januari så tycker jag att ni ska gå och se filmen då den har premiär på biosalongerna.

Idag när jag kom ut var snickarna på plats igen, de höll på med lite småfix på taket. Efter några timmar när det var dags för mig att dra mig hemåt så såg jag att de också hade börjat med att lägga tegel, skönt att se! Själv så fick jag på lite mer panel på garaget men jag önskar att de som grundmålade panelen (alltså leverantören) hade låtit den torka ordentligt innan de packade ihop allt. Nu sitter panelen ihop och det är ett jäkla bändande  för att få loss brädorna.


Rekommenderas!
Snickarna fick en varsin sån här av oss i julklapp. Hög ambitionsnivå
med sidenband och allt!
Garaget får mer panel.
Snickarna håller på att lägga tegel, fy vad skönt!

söndag 18 december 2011

Skitväder

Under veckan som gått så har snickarna bystat upp allt tegel på båda husen samt satt upp all stående panel på den övre delen  av stora huset. De har även hunnit med att sätta upp överbläck och salat alla övervåningens  fönster på utsidan.

Själva så har vi haft min (Nicklas) mor & far på besök, främst för att träffa Oscar men också för att hjälpa mig med garaget. När vi åkte ut på lördagsmorgon jag och pappa så vräkte regnet ner, man hinner bli bra kall på sex timmar! Vi tyckte att vi han göra ganska så mycket innan vi for hem till Jennys goda gryta. Där slöt även syrran och hennes man upp, alltid lika kul att ha familjen samlad.

Natten mellan lördag och söndag kom första snön om någon missade det. Det var lagom kul att åka ut till huset och jobba, jag var väldigt nervös att bonden skulle ha varit ute och skottat vägarna då vi har elsladdar som går rakt över vägen, men det var lugnt och nu ligger de i huset under nätterna istället.

Måste säga att jag och pappsen kom en bra bit, vi hann köra hela den nedersta stående panelen runt hela garaget och sedan hann vi även få upp lite liggande panel på ena långsidan. Min förhoppning är att jag skall hinna klart med panelen på båda långsidorna och ena kortsidan under veckan som kommer, sen får det bli lite julfrid för grannarna!

Tack så hemskt mycket för all hjälp i helgen!

Här kan man se lite hur det såg ut i torsdags.

Överdelens stående panel uppsatt.
Groventrén har bara plast som skydd, kommer dock komma dörr senare.
Pappas snygga kjol som hjälpte mot vattendropparna  när man stod med baken ut i ovädret.

Lördagens arbete.
Söndagen inleddes med att vi gjorde klart den stående panelen runt garaget.
Vi hade sedan lite tid över och började då att sätta upp lite liggande panel.


fredag 9 december 2011

Fönster på

Denna vecka så har alla fönster kommit på plats (fy vad fönster kan vara tunga), känns ganska så skönt att veta att regnet/snön inte kan ta sig in den vägen iaf, hade dock varit skönt att även få in dörrarna ganska så snart.
Alla vindskivor, fotbrädor och hängrännskrokar är också på plats liksom all spikläkt  för panelen.
Det som dock behöver fixas till är anslutningarna för dagvattnet, de sitter för långt ner, så att när vi skall höja upp marken runt huset så kommer de att ligga under marknivå, så det får våra grundkillar komma ut och fixa till.

Nästa vecka så tänkte snickarna börja med panelen så byggställningen inte skulle finnas kvar mer än 1,5 - 2 veckor och det är bäst att utnyttja den till fullo. Efter det så är det dags för taket, ska bli skönt att få ett "tätt" hus innan den värsta vintern kommer.

Vilken otrolig tur vi haft med vädret under byggtiden, visst det har regnat och blåst en del, men det hade lika gärna kunnat ligga 2 dec med snö från första byggdagen.

Här nedan kommer en liten bildkavalkad:

Nu är det dags för panel och tegel

Fönster på plats överallt




Blev riktigt bra med  sovrummets fönster på övervåningen, kan dock bli jobbigt att mörklägga på sommaren =)

Uppe till höger är fönstret till badrummet och till vänster ser man gästrummets fönster.  På nedre plan ser man groventrén och det lilla fönstret till lilla toan/duchen

Denna trapp byggdes provisoriskt så att snickarna slipper att springa i stegar  hela tiden.

Här ser man punchverandan utifrån, och man skymtar även ingången till köket.

Kökets fönster, där jag står och fotograferar kommer det dock att vara en vägg.

Här har vi entrén som har fått fönster, sen så har även hela neder våningens ytterväggar fått isolering.

"punchverandan" börjar ta form 

Entrén på torsdags morgon